ONTWIKKELINGEN

Hafid Bouazza (1970-2021)

‘Alles wat onbevallig was en alles wat lelijk was rondom hen in die drukke buurt van dronkenschap, en lederliefde, nauwe stegen en nauwere geesten, fatale grachten, berustende hoeren, rijzige kerk en vrolijke beiaard, van dreunmuziek en zieke naroes, van apodictische iepen en junkies als sprokkelhout, van eethuisjes en genotswinkels – maag en hersencellen en zweladeren werden bediend (…)’

Zo portretteerde schrijver Hafid Bouazza zijn woonbuurt in zijn laatste roman, Meriswin, uit 2014.

Bouazza woonde vanaf 2008 tot aan zijn dood op 29 april jongstleden in een bovenwoning op de hoek van de Warmoesstraat en de Wijde Kerksteeg. Als literaire superster was hij voor veel buurtbewoners letterlijk een bekend gezicht in een zee van onbekenden. Mede vanwege zijn door hemzelf gekoesterde drankzucht trad hij nauwelijks nog in de openbaarheid. Wel maakte hij vrijwel dagelijks de gang naar de Albert Heijn en de World Wide Supermarkt in de Lange Niezel.

Winkelmedewerker en fotograaf Jimmy on the Run heeft goede herinneringen aan Bouazza. ‘Hij was altijd ontzettend aardig en gezellig. Toen ik als fotograaf begon, heeft hij me geholpen met het schrijven van een biografie voor mijn website. Zodoende kwam ik ook wel eens bij hem thuis.’ De laatste jaren – het is al in menig In Memoriam beschreven – ondervond Bouazza steeds meer de gevolgen van zijn alcoholmisbruik. ‘Hij kwam steeds minder op straat, liep met een stok. Op het laatst liet hij zijn schoonmaker de drank kopen en zagen we hem hier niet meer.’

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus