ONDERNEMEN

Tobacco Theater – d’Erikteur van Wilsum: ‘Nes krijgt meer uitstraling’ 

Achter de gevel van Tobacco Theater in de Nes schuilt een waaier van sfeervolle grote en kleinere zalen. Deze culturele oase in de stad kan zich, zonder subsidie, bedruipen door een mix van culturele voorstellingen, evenementen en livestreams. 

‘Houd het hoofd koel en het hart warm’, luidt het motto op de glazen deur naar de boven gelegen kantoren van het Tobacco Theater. Het typeert de mentaliteit van de energieke eigenaar, Erik van Wilsum.

‘Er vinden hier zowel commerciële evenementen als theater- en muziekvoorstellingen plaats, en hierbij zijn we onze eigen subsidie-leverancier. Met de liefde voor muziek, kleinkunst en theater financieren we zo’n vijftig voorstellingen per jaar. Een groot deel van onze inkomsten uit de commerciële verhuur vloeit terug in onze culturele voorstellingen en naar onze stichting Stel je voor. Daarbij geven we jonge kunstenaars van verschillende disciplines een podium’, vertelt Van Wilsum. ‘Zij organiseren het, wij bieden de ruimte en verzorgen drankjes en hapjes. Eind oktober komt beeldend kunstenaar Adriaan de Wolf. Het leuke is, dat Adriaan hier jaren terug in de keuken heeft gewerkt om zijn studie te kunnen bekostigen.’

Live Stream
‘Na de eerste verwarring vanwege corona – in één week tijd werd alles geannuleerd – hebben we ons herpakt en een nieuwe naam bedacht voor een aantal zalen: Live Stream Studios Amsterdam. Zo konden de zalen plus de apparatuur doorlopend verhuurd worden voor online interviews en presentaties. Eerder deden we al livestream, zoals voor Philips en Disney, maar sinds corona wordt er intensief gebruik van gemaakt door onder meer de Gemeente Amsterdam, de UvA, Booking.com en het UWV. Theateren muziekoptredens hebben we ook via livestream gedaan. Het zorgde ervoor dat spinnenwebben hier geen kans kregen.’

Bang voor een faillissement, zoals bij veel theaters nog steeds dreigt, is hij niet. Wel is hij dolblij dat de deuren weer open kunnen voor publiek. ‘De komende tijd heeft Red Light Jazz hier iedere maand een hoofdpodium, als opmaat naar het werkelijke drie-daagse festival door het gehele Wallengebied’, vertelt muziekliefhebber Van Wilsum. ‘Net zoals hier de door Café Zeppos georganiseerde Café Chantants zijn. En niet te vergeten de Open Bac, die zijn vaste plek bij ons heeft gevonden op iedere dinsdag. Dat maakt ons zeker ook een heel trots Amsterdams bedrijf.’

Oog voor detail
Erik van Wilsum, die zich het liefst d’Erikteur noemt (want ’dat schept minder afstand’), begon al jong met het organiseren van feestjes bij zijn voetbalclub. Hij breidde dat al snel uit met grotere evenementen en startte zijn bedrijf PromoPodium. Toen het internettijdperk aanbrak, legde hij snel de domeinnamen uitjes.nl, bedrijfsfeesten. nl en uitjesbureau.nl vast en ontwikkelde hij concepten voor bedrijfsuitjes als Moorddiner, Escape City, VR Dining en stadsspel Wie is de Mol.

In 2007 kocht Van Wilsum het gebouw van particulieren. Eerder was in dit pand het Cosmic Theater gevestigd dat, na opzegging van de huur door de gemeente Amsterdam, verhuisde naar het Westergasterrein. Na een ingrijpende renovatie opende in 2010 het Tobacco Theater; de naam verwijst naar het verleden, toen de Nes nog een straat was waar tabak werd verhandeld.

Bij een rondje door het gebouw valt op hoe verrassend de ruimten indirect met elkaar verbonden zijn en toch elk een eigen sfeer ademen. Alles is met gevoel voor kleur en stijl ingericht. Het is de passie van Van Wilsum, die van verfijning houdt en oog heeft voor detail. Vol enthousiasme wijst hij naar de door hem uitgekozen kunstwerken, lampen en foto’s.

In de catacomben staat de keuken onder leiding van sterrenchef Dennis Huwaë. Hoe komt die hier? Van Wilsum: ’Toen we nog niet zo lang bezig waren, viel op het laatste moment een kok uit. Paniek. Een medewerkster opperde: misschien wil m’n neef Dennis wel inspringen. De samenwerking beviel zo goed dat hij nu vast bij ons de keuken leidt, in combinatie met zijn restaurant Daalder waar hij in maart 2021 een Michelinster kreeg.’

Blauwe regens
Binnen ondernemersvereniging BIZ NES streeft Van Wilsum ernaar om de straat, en ook het pleintje verderop, op te fleuren en te vergroenen. In de hele Nes zijn tientallen blauwe regens geplant. ’Contact heb ik hierover met Frank de Ruwe, alias Street Art Frankey. De Nes, dat kleine haast geheime theaterstraatje, mag wel iets meer uitstraling krijgen – maar ook weer net niet te veel,’ aldus de trotse D’Erikteur.

Zie ook: tobaccotheater.nl

Fotobijschrift: Van Wilsum voor een werk van Richard Terborg

TEKST EN FOTO: EVELINE VAN DIJCK

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus