MENSEN

Knipogen met de Majesteit

‘Oooh, wat knap!’ klinkt een bewon­derende damesstem op een filmpje. Het is opgenomen op het moment dat Hare Majesteit Máxima, op haar hoge hakken, van de zojuist door haar geopende 3D-brug neerdaalt naar haar gereedstaande auto.

Die afdaling is een waar kunststukje. Voor gewone stervelingen die daar meer moeite mee hebben, heeft de ge­meente er de duidelijke, geelgekleurde waarschuwing Traptredes geplaatst.

De opening van de brug voltrok de Majesteit door middel van, hoe kan het ook anders, een robot. Vervolgens ging zij naar café De Stoof. Daar sprak ze met Cor van Dijk, algemeen directeur van het moederbedrijf van Casa Rosso, en met mij. In kleine setting en een beetje tongue in cheek.

Of Máxima ook wel eens in deze mooie buurt kwam, vroeg Van Dijk. De ogen van de Majesteit verriedden een korte aarzeling, maar toen volgde het onthul­lende antwoord: ‘Jazeker, als we vrien­den over hebben uit het buitenland ko­men we regelmatig met hen een kijkje hier nemen.’
En of we de brug mooi of lelijk vonden? ‘Sja, sommige mensen zouden ’m liever op de Floriade zien dan op de Achter­burgwal’, zei ik. Daar moest de Majes­teit een beetje van fronsen. Ze had ’m immers net zelf met trots geopend. Het was nu ook een beetje háár brug.

Maar toen we te spreken kwamen over een eventuele koosnaam voor het nieu­we ding, werd het toch echt wel een Wallengesprek, daar achter in het café.
‘Als je ’m mooi vindt, kun je ’m De Wolk noemen’ opperde ik. ‘Vanwege die zwierige krullen. Maar voor wie ’m lelijk vindt, zou ’t ook zomaar De Hondendrol kunnen worden.’ Nu trok de Majesteit heel even een – gespeeld – vies gezicht.
Iemand van haar gevolg riep daarop vrolijk dat de Pontsteiger in de Houtha­ven immers ook de Schijtstoel wordt genoemd. Het gesprek kon je inmid­dels met recht ‘informeel’ noemen.
Majesteit hield zich geweldig – totdat stadsdeelbestuurder Micha Mos, die links naast haar prachtige oranje jurk stond, de overtreffende trap uitvond en de Majesteit de onvergetelijke vraag stelde: ‘En kent u kabouter Buttplug?’
De lippen van Majesteit trokken in een streepje, om de nu opkomende uitbun­digheid in het gesprek te onderdruk­ken. Maar haar ogen fonkelden, terwijl ze instemmend knikte.
Daarop concludeerden we dat het ge­sprek nu wel zijn hoogtepunt had be­reikt en schreed de Majesteit het café uit, vakkundig op haar hakken de steile afdaling trotserend.

In gedachten hoor ik de vraag van ZM Alex, ’s avonds bij het te bed gaan: ‘Schat, waar hebben jullie het daar op de Achterburgwal eigenlijk over gehad?’

TEKST: BERT NAP
FOTO: JAN DE GROEN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus