MENSEN

Diner verbindt de buurt

Gezeten aan een lange tafel op het Zuiderkerkhof genoten buurtgenoten eind september van een heerlijke driegangenmaaltijd. 

Dit was de eerste editie van het Buurtrestaurant bij de Zuiderkerk, een bijzonder initiatief dat mensen met elkaar verbindt en waar het gezellig is, waar je nieuwe mensen ontmoet en waar je voor een klein prijsje gezond kunt eten en drinken.
Het plan is gelanceerd door Gerbina van den Hurk – en toen Maria Martinez hiervan hoorde, is ook zij er direct warm voor gelopen. Van den Hurk van Stichting DOCK doet de inkoop – en Martinez van PerMens en een klein team onder leiding van kok Sajjad Biyoun koken vegetarisch met biologische producten.
Volwassenen betalen voor het driegangenmenu vier euro en kinderen de helft. Stichting DOCK betaalt de meerkosten en PerMens verzorgt de keukenoutillage, de ruimte, decoraties en flyers. Het is de bedoeling dat buurtbewoners op termijn gaan meehelpen met koken.

Zorg en liefde
Martinez: ‘Het septemberdiner aan het Zuiderkerkhof begon met een hemels lekkere champignon-crèmesoep, een recept uit de tijd van de Spaanse koning Karel de Vijfde. Alle gerechten waren door ons met zorg en liefde bereid. De spontane ontmoetingen en nieuwe contacten waren een bron voor inspiratie. Er waren mensen van alle leeftijden, ook kinderen. Voor deze eerste keer mikten we op ruim twintig deelnemers, maar door de vele aanmeldingen bleek zelfs een wachtlijst noodzakelijk.’
De locatie was mooi en sfeervol. Vanwege de opstelling van de tafels met op de achtergrond de kerkmuur leek de entourage net een zeventiende-eeuws schilderij. ‘Een van de gasten noemde het Buurtrestaurant Het laatste avondmaal’, lacht Martinez. ‘Van de gasten kregen we enthousiaste reacties, zoals Dit is voor herhaling vatbaar! En: Wanneer is er weer zo’n bijzonder buurtrestaurant bij de Zuiderkerk? Dit is een heel leuke manier om onze buren beter te leren kennen.’
Een fraaie, door Martinez gemaakte flyer kondigde ook de tweede editie van het Buurtrestaurant voor eind oktober aan. Ditmaal in Buurtkamer de Moddermolen, vlak bij de Zuiderkerk. De folder toont een middeleeuws schilderij van etende mensen.

Ontmoeting
Daarnaast lezen we: De tijd staat stil zodat je elk gerecht echt kan proeven. Proeven kan op twee manieren, smaak ervaren of op de proef stellen. Koken, delen, overdragen. Recepten ontcijferen en transformeren. Tot je vindt wat belangrijk is.
Het essentiële ingrediënt uniek voor elke gerecht en voor ieder van ons. Hetgeen dat ons speciaal maakt. Wat wij nodig hebben om te ontdekken wie we zijn en wat we zullen worden.‘Ja, een prachtige tekst’, zegt Martinez. ‘Het hoofdthema is verbinding en ontmoeting.’ En ook deze herfsteditie van het Buurtrestaurant is een groot succes geworden. Op deze tweede avond schoven maar liefst dertig mensen aan.
Gewoonlijk organiseert Martinez in Buurtkamer de Moddermolen tal van creatieve en leerzame activiteiten en ook een wekelijkse buurtlunch. Nu had ze hier sfeervolle herfstdecoraties met kaarsen op tafel gezet en liep ze tijdens het diner langs de tafels om gesprekken aan te knopen met de gasten. ‘Een aantal buurtbewoners hielp mee bij de voorbereidingen en ook bij het opruimen. Alleen wilde om negen uur niemand weg’, lacht Martinez, ‘zo gezellig vonden ze het.’

Tijdens de wintermaanden houdt men het Buurtrestaurant binnen. ‘Jammer genoeg kon de geplande afspraak in november vanwege coronamaatregelen niet doorgaan’, zegt Van den Hurk. ‘Maar zodra het weer het straks toelaat, eten we het liefst weer buiten aan de tafels op het Zuiderkerkhof – ook al om te laten zien dat we er zijn, als bewoners.’

Iedereen is welkom bij het Buurtrestaurant bij de Zuiderkerk; aanmelding is noodzakelijk. Voor meer informatie gvdhurk@dock.nl en/of maria.martinez@permens.nl.

TEKST: EVELINE VAN DIJCK
FOTO: MARIA MARTINEZ

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus