LEEFBAARHEID

GOD ROEPT U – JESUS LOVES YOU

Wat zie je wanneer je uit het Centraal Station komt? Links het silhouet van de Nicolaasbasiliek en rechts de extreme drukte van het Damrak

Maar daartussen stralen, boven aan de gevel van het pand Prins Hendrikkade 49-51, de gelovige blauwe neonletters.
Zou het dan toch nog meevallen met die onchristelijke faam van de hoofdstad?

Ruimtereiziger
Romkje Fountain weet alles van de neonletters. In 1980 ondertekende zij bij de notaris de koopakte van het historische pand, als jonge vertegenwoordigster van de evangelische jongerenbeweging Jeugd Met Een Opdracht.
Fountain over het allerprilste begin van de letters: ‘Die zijn in 1981 ontstoken door de Amerikaan James Irwin. Als achtste ruimtereiziger op de maan was hij daar aangelopen tegen een doodeng technisch probleem, maar op het hoogtepunt van zijn angst had hij plots een helpende hand gevoeld. Die moest wel van God zijn. Na zijn terugkeer op aarde had Irwin zich aan de boodschap gewijd dat de wandelende mens op de maan veel minder bijzonder is dan God die op aarde wandelde. Dat Irwin de ontstekingsceremonie voltrok, met een hoogwerker, paste dan ook goed bij zijn roeping.’ Fountain vertelt: ‘Links zat ooit Hotel Karsten, onder GOD ROEPT U. Rechts zat Hotel de Wereld, onder JESUS LOVES YOU. Die zijn in 1896 samengevoegd tot Grand Hotel Prins Hendrik, en daarna is het complex van 1905 tot 1971 in handen geweest van het Leger Des Heils.’

Maar waarom toch die twee verschillende boodschappen in twee verschillende talen?
Fountain: ‘Het Leger des Heils had eerder al op een houten bord de Nederlandse boodschap. Op enig moment werd het pand gekraakt en zaten er vooral drugsgebruikers in. De Amsterdammer Jan Smit, maar ik twijfel nog steeds of dit zijn echte naam was, kocht het gebouw omdat hij dit het mooiste plekje van Amsterdam vond. Maar zijn vrouw zag het niet zitten. Zo kon onze stichting het pand in 1980 kopen voor zendings- en hulpverleningswerk in de stad.’
‘Als ode aan het Leger des Heils hebben wij de boodschap teruggeplaatst in de blauwe neonletters. De tweede, Engelse, boodschap komt uit de koker van Floyd McClung. Hij was de pionier en gaf ook lange tijd leiding aan de jeugdbeweging.’
Naast Fountain en haar man wonen hier nog vijf andere huishoudens. Allemaal hebben ze een directe link met de evangelische jongerenbeweging. ‘Hieronder zit het café Dwaze Zaken, maar de buurt spreekt meestal van een bakkie doen bij Jezus.’ Het pand huisvest ook nog een boekwinkel, een bibliotheek en een salon voor evenementen.

Eerste rang
Fountain: ‘Ik kom van de Veluwe en mijn man oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland. Wie had ons een lang verblijf toegedicht in Amsterdam?’
Maar één blik door de ramen maakt direct duidelijk dat je hier op de eerste rang zit. Jan Smit had het goed gezien. Het uitzicht is wijds, zeker voor hartje Amsterdam – en hier ben je geborgen in de liefde van Jezus.

FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus