LEEFBAARHEID

Green Light Festival

Op 25, 26 en 27 november heeft het allereerste Green Light Festival plaatsgevonden – vanwege de aangescherpte coronamaatregelen weliswaar in een afgeslankte vorm, maar met inspirerende resultaten.

Op donderdag werd het festival geopend door Marieke van Doorninck, wethouder van Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid. Zij heeft tijdens een kleinschalige, maar feestelijke bijeenkomst het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het Green Light District magazine.
Dit blad beschrijft de ontstaansgeschiedenis van het Green Light District, geeft tips voor nieuwe vergroeningsinitiatieven en voorbeelden van duurzame producten – van duurzame zeep tot eco-condooms. Geïnteresseerden kunnen het magazine op dinsdag of donderdag tussen 9 en 12 uur gratis afhalen bij Op Nummer Negen, Nieuwe Hoogstraat 9a.

Op vrijdag heeft het festival een duurzame ondernemerscoalitie gelanceerd, als onderdeel van Green Friday. Anders dan Black Friday met zijn ongebreidelde kooplust, roept Green Friday op tot duurzamer alternatieven en meer lokaal shoppen.
Op zaterdag hebben de deelnemers een kleinschalige wandeling door het Burgwallengebied gemaakt rond thema’s als buurtvergroening, energiebesparing en duurzaam ondernemen. Op het Walenpleintje was er een kleine expositie over groene buurtinitiatieven te bezichtigen, er zijn verhalen uitgewisseld en ter plekke zijn er ideeën ontstaan voor nieuwe projecten.

Alle drie de festivaldagen konden bezoekers hun duurzame wensen voor de historische binnenstad op ansichtkaarten schrijven en ophangen aan de ‘waslijn van de toekomst’. Deze kaarten zijn bij de afsluiting van het festival symbolisch overhandigd aan stadsdeelbestuurder Micha Mos, die zei te hopen dat Green Light District zal doorgaan met het vergroenen en verduurzamen van de binnenstad.

Op 11 maart 2022 zal – onder voorbehoud – een deel van het plenaire programma van het Green Light Festival alsnog doorgaan. Houd de website in de gaten, waarop ook de wandeling is te vinden en waarop je je ook op de nieuwsbrief kunt abonneren: www.greenlightdistrict.nu

TEKST: NORINDA FENNEMA

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus