ONDERNEMEN

HUGS – Geknipt en geschoren

Als je de prachtige etalage van HUGS bekijkt, in de Nieuwe Hoogstraat nummer 19, denk je: prachtig dat bont, maar… dat is toch niet verantwoord meer? 

Midden in de coronatijd waagt buurtbewoonster en modeontwerpster Désirée Webers zich aan een nieuw avontuur door een winkel te beginnen met een product dat zo uniek en bijzonder is, dat er nog geen naam voor bestaat.
Wie beter kijkt, ziet het: dit is diervriendelijk bont! Van wol.

Lange lokken
Webers legt uit: ‘Mijn wol komt van kleinschalige bedrijfjes. Ecologische hobbyboeren die hun schapen met heel veel zorg omringen. Sommige schapen waarvan ik de vacht na het scheren opkoop, hebben prijzen gewonnen voor hun conditie en de kwaliteit van hun vacht.’
Ze toont een prachtige ‘bont’kraag die een simpele jas meteen heel feestelijk maakt: ‘Weet je dat voor deze lange lokken een schaap vier tot vijf jaar lang niet wordt geschoren maar wel goed onderhouden, zodat de vacht niet gaat vervilten?’

Hoe maak je diervriendelijk bont?
‘Ik vilt een ondergrond van wol. Met water en olijfzeep wrijf ik de haren in elkaar, zodat er een viltlaag ontstaat. Daarin wrijf ik plukje voor plukje de lange lokken van het Lincoln Longwool- schaap. Zo ontstaat er een diervriendelijke vacht voor een bontkraag of bontstola. Anders dan bij echt bont zit hier dus geen huid onder.’
Ook voegt Webers wol samen met zijde, linnen en hennep voor mooie shawls en stola’s.
Webers’ creaties kun je op verschillende manieren dragen: als omslagdoek of shawl, maar ook gecombineerd met een ceintuur over een eenvoudige jurk of broek met T-shirt. Speciaal voor Amsterdam-liefhebbers maakte ze een serie shawls met drie subtiele rode Andreaskruisjes erin verwerkt.

Fashionweek
Zes jaar lang ontwikkelde Webers haar vilttechnieken voordat ze besloot met haar werk naar buiten te komen. Haar bijzondere creaties waren in de modewereld al wel opgevallen.
In 2020 werd Webers uitgenodigd voor de Premiumshow op de International Fashion Week, maar slechts vier dagen voor de show kondigde het kabinet een verbod op alle evenementen af in verband met de oplopende coronacijfers. ‘Alles was al voorbereid. De collectie was samengesteld, modellen, licht en geluid waren ingehuurd. Het was een enorme tegenvaller dat alles werd afgeblazen.’ Webers bleef zoeken naar mogelijkheden om haar collectie te presenteren en zo kwam de winkel aan de Nieuwe Hoogstraat op haar pad. Op een prachtige locatie: tegenover de Zanddwarsstraat, met zicht op de Zuiderkerk.

Met pandeigenaar Stadsgoed NV sloot ze een overeenkomst en kon ze de winkel voor haar collectie inrichten. Maar toen diende zich een volgend struikelblok aan. Voor de stoffen van Webers bestaat nog geen verzekeringsterm. Valt het onder bont? Dan zou ze de hoogste premie moeten betalen met dezelfde beveiligingseisen als een bank of juwelier. ‘Nee,’ zei Webers, ‘eigenlijk heb ik een wolwinkeltje!’ Gelukkig kwam ze er uit met de verzekeraar. Voor de toch nog verplichte beveiliging liet ze prachtige smeedijzeren hekwerken maken voor de deur en de etalage.

De Nieuwe Hoogstraat wordt voortaan dus opgefleurd door de fraaie etalage van HUGS. Een nieuwe parel in de buurt met een hoogwaardig aanbod voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in kwaliteit. Er wordt al gesproken van de Nieuwe PC Hoogstraat!

TEKST: MIRJAM BOELAARS
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus