LEEFBAARHEID

Kamers met Aandacht

Jongeren uit de jeugdzorg, die vaak een sociaal netwerk missen, hebben steun in de rug nodig als het gaat om zelfstandig wonen. Via het project Kamers met Aandacht wordt nu ook in Amsterdam huisvesting gezocht voor deze jongeren.

In 2019 startte Bianca van der Neut in Utrecht het project Kamers met Aandacht om dak- en thuisloosheid onder jongeren tegen te gaan. Inmiddels loopt het project ook in Arnhem, Den Haag en Leiden. En nu dus ook in Amsterdam.
‘Kamers met een hart’ – zo zou je ze ook kunnen omschrijven, zegt Marleen Koens (1976). Ze zet zich met hart en ziel in om voor jongeren tussen 18 en 23 jaar die uit de jeugdzorg komen een fijne woonplek te vinden.

Gezocht in Amsterdam
Bella (18) zoekt een kamer waar ze tot zichzelf kan komen en zich kan inzetten om haar mbo-opleiding tot pedagogisch medewerker af te ronden. Ze heeft graag iemand in de buurt die ze vertrouwt en bij wie ze af en toe haar hart kan luchten.
Otis (19) heeft zijn vwo-diploma gehaald, zit nu in een tussenjaar en wil volgend jaar een studie Economie starten. Hij is sociaal, maar vindt alleen zijn soms ook fijn. Otis houdt van hardlopen, gamen en kan hulp gebruiken bij het leren koken.
Koens: ‘Deze jongeren zoeken verhuurders die woonruimte bieden én aandacht. Die aandacht kan variëren: samen naar de financiën kijken zodat er aan het eind van de maand ook nog geld voor eten is. Of een keer per week koffie drinken om te bespreken hoe het gaat, samen sporten of de jongere leren koken. Het belangrijkste is een oogje in het zeil of een luisterend oor, om de jongere verder op weg te helpen, de wijde wereld in.’

Win-win
Iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht zijn: de zolderkamer of het tuinhuisje, of een logeerkamer die toch maar leegstaat. Een vrijwilligers- en een huurovereenkomst worden afgesloten. De huurcommissie biedt een leidraad voor de huurprijs, die maximaal 450 euro mag zijn voor een onzelfstandige woonruimte.
Daarnaast worden vraag en aanbod zorgvuldig op elkaar afgestemd, zodat verhuurder en huurder goed bij elkaar passen. Want uiteindelijk moet het tot een win-winsituatie leiden.

Heeft u geen woonruimte over, maar wilt u wel iets doen? Tip uw netwerk; vrienden, familie of collega’s. Eens per maand wordt een online informatiebijeenkomst gehouden met uitleg over de jongeren, over de werkwijze en over de wet- en regelgeving. Verhuurders delen persoonlijke ervaringen en er is ruimte voor het stellen van vragen.

Meer informatie via 06-11134685 en www.kamersmetaandacht.nl

TEKST: GREET VAN DER KRIEKE

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus