LEEFBAARHEID

ONGEKEND ZEEDIJK

In negen etalages op de Zeedijk is tot 10 januari een experimentele expositie te zien en te beluisteren met verhalen over deze bijzondere straat.

Samen met lokale bewoners, ondernemers, creatievelingen en (jonge) Amsterdammers hebben Ravenna Westerhout en Jelmer Peter in het afgelopen jaar een zoektocht ondernomen naar de identiteit van de Zeedijk. Dat heeft geresulteerd in het project ONGEKEND ZEEDIJK.
De expositie is door drie kunstenaars uitgevoerd en op 10 december feestelijk geopend door stadsdeelvoorzitter Dehlia Timman.

Saamhorigheid
‘Eigenlijk is de Zeedijk een kosmopolitisch dorp,’ vertelt Peter. ‘Het is het hart van de stad, maar ook een rafelrandje. In 2025 viert Amsterdam zijn 750-jarig bestaan. Van die periode heeft de Zeedijk het grootste deel meebeleefd, en in de aanloop naar de viering hebben wij de verhalen over de oude binnenstad alvast opgespoord.’
Peter en Westerhout hebben talloze gesprekken gevoerd met mensen die op en rond de Zeedijk zijn opgegroeid of daar een onderneming hebben gevestigd.
Westerhout: ‘Het valt ons op met hoeveel liefde ze over de straat spreken. Je hoort vaak zeggen dat dit een criminele buurt was, maar wie hier is opgegroeid ervaart dat heel anders. Ja, ze speelden er in een zandbak met achtergelaten spuiten. Maar dat was nu eenmaal zo, zeggen ze. Vandaag de dag is dit een prachtstraat en dat blijkt ook uit alle verhalen.’
Peter vat de sfeer op de Zeedijk samen in de kernwoorden gezellig, dorps en saamhorig. Die saamhorigheid is toch wel de grootste gemene deler van alle gesprekken.

Omlijsting
Drie kunstenaars hebben onafhankelijk van elkaar de ongekende verhalen van de Zeedijk vormgegeven.
Tja Ling Hu voorzag enkele etalages langs de kop van de straat, richting Prins Hendrikkade, van fijne potloodtekeningen. Neil Fortune nam het midden van de Zeedijk voor zijn rekening. Hij mocht een pand van de NV Zeedijk tijdelijk als atelier gebruiken om daar, samen met buurtbewoners, te schilderen en daarbij ook audio-opnames te maken. En Susan Kooi maakte langs de staart van de straat, richting Nieuwmarkt, een serie gevelstenen over de Chinese gemeenschap.
De geschiedenissen van deze straat ‘aan de rand van de zee’ en dit verhaal van China Town vormen samen de omlijsting rond alle bewoners, ondernemers en bezoekers. Jelmer Peter: ‘En zo is de Zeedijk zelf een kunstwerk geworden.’

De expositie ONGEKEND ZEEDIJK is tot 10 januari te bezichtigen in diverse etalages langs de Zeedijk, gratis en het klokje rond. Ook de audiotour is gratis te beluisteren, via aanwezige QR-codes of via www.stadswandeling.amsterdam/ongekendzeedijk.

FOTO: NEIL FORTUNE

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus