ONTWIKKELINGEN

De zon schijnt op Saskia

9 maart is het jaarlijks terugkerende moment voor het inmiddels traditionele Saskia-ontbijt in de Oude Kerk. Ieder jaar schijnt op deze datum de zon door een raam boven in het hoge koor. Precies om negen over half negen ’s ochtends raakt de zonnestraal graf nummer 29 in de Weitkoperskapel, de rustplaats van Saskia van Uylenburgh, ‘huysvrouw’ en muze van Rembrandt. Tenminste, als het niet bewolkt is.

Dit jaar scheen de zon uitbundig op de vroege morgen. Na een welkomstwoord door de nieuwe directeur Mariëtte Dölle genoten de toeschouwers van de magische betovering rond het, met een enkele bloem getooide, graf van Saskia.

De bijeenkomst begon met vroeg klokgelui en tijdens het ontbijt bespeelde Jacob Lekkerkerker het grote Vater-Müllerorgel en Elisabeth Hubmann het transeptorgel.

FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus