LEEFBAARHEID

Een moslim, een christen en een jood zoeken naar liefde en geluk 

Onder belangstelling van buurtbewoners en met een draaiorgel voor de vrolijke sfeer, vond op een zonnige Valentijnsdag de feestelijke onthulling plaats van een bijzonder kunstwerk van de Israëlische kunstenaar Eran Shakine. Recht tegenover de entree van museum Ons’ Lieve Heer op Solder staat het beeld op de constructie waarmee de kade is versterkt.

Shakine gaf zijn beeldengroep de titel ‘A Muslim, a Christian and a Jew’. Sinds een tentoonstelling over tolerantie, in 2019, maakt het kunstwerk deel uit van de eigen collectie van het museum, dat het beeld nu beschikbaar stelt aan de stad en haar bewoners. Het geeft op luchtige wijze vorm aan de gezamenlijke zoektocht van een moslim, een christen en een jood naar liefde en geluk.

De drie vrijwel identieke figuren van geoxideerd staal verwijzen naar tolerantie en verbondenheid tussen mensen, ongeacht hun religieuze overtuigingen. Voor het museum is dit een belangrijk thema. De oorspronkelijke schuilkerk is hiermee letterlijk naar buiten getreden.

Directeur Birgit Büchner vindt het passend dat de onthulling op Valentijnsdag, de dag van de liefde, plaatsvond, omdat mensen, hoeveel ze ook van elkaar kunnen verschillen, in de kern gelijk zijn in hun verlangen naar liefde. Zij onthulde het beeld samen met Yet ten Hoorn, community manager van Green Light District, die met een groep buurtbewoners in november twaalfduizend bloembollen pootte in de aarde tussen kadewand en steunconstructie. Tijdens de onthulling stonden de eerste krokussen net in bloei.  Ons’ Lieve Heer op Solder werd opgericht in 1888 en is een van de oudste musea van Amsterdam. Achter de karakteristieke gevel van het zeventiende-eeuwse grachtenhuis zijn een prachtig gerestaureerd woonhuis en een complete kerk te bewonderen. Deze schuilkerk ontstond in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten organiseren. Het museum houdt het cultureel en religieus erfgoed van rooms-katholiek Amsterdam levend en vertelt de geschiedenis van religieuze diversiteit en tolerantie. Die boodschap is nu meer dan ooit noodzakelijk.

Voor meer informatie www.opsolder.nl

TEKST: NORINDA FENNEMA
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus