ONTWIKKELINGEN

Even leek er sprake van een opstootje

Of je nu als buurtbewoner door AT5, RTV Noord Holland, Hart van Nederland of door de internationale media op de Wallen geïnterviewd wordt, het maakt allemaal niet uit. Altijd mengen zich wel ‘ondernemers’ uit de buurt in het gesprek. Vooral als het gaat over toerisme- overlast en afnemend woongenot. Het zijn vaak echte, of zelfverklaarde, ras-Amsterdammers. En alles wat niet aan een ‘Oudezijds’ woont, beschouwt men als buitenstaander.

Vox-pop
Zo ook begin juli 2021 bij het bezoek van een tv-ploeg van France 2 Bruxelles. Vóór de lockdown hadden ze al eens een reportage gemaakt over de drukte in het centrum, maar nu wilden ze wel eens horen hoe het er ten tijde van de pandemie toeging. De camera werd neergezet op de kade tegenover ex-Houthandel Schmidt. En ja hoor, daar mengden de eerste middenstanders zich in het gesprek. Even leek er sprake van een opstootje, maar dat viel reuze mee. De journalisten namen zelfs de tijd om de vox-pop mee te nemen bij hun interview.

Omafiets
Tot er plotseling een dame met een zwarte omafiets vlakbij ons op de rijbaan stilhield.

Was zij ook zo’n hardcore bewoner of ondernemer op de wal? Ze leek in ieder geval niet iemand die je makkelijk kon negeren. Maar al snel begreep ik dat ik mijn indruk moest bijstellen.

Ook zij bleek namelijk een interviewafspraak met deze journalisten uit Brussel te hebben. Ze had wel wat haast en vroeg of zij eerst geïnterviewd kon worden.

Toen ging mij opeens een licht op. Dit was zeker geen buurtbewoonster, maar de nog kersverse stadsdeelvoorzitter Dehlia Timman. Ik stelde me netjes voor en hield – als ervaringsdeskundige – een oogje in het zeil, zodat haar rijwiel niet ontvreemd zou worden tijdens het interview.

Zodoende kon ze veilig terug naar het stadhuis. Op haar zwarte omafiets.

TEKST EN FOTO: LENNARD ROUBOS

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus