MENSEN

In memoriam: Rudy Marie Smets 16 jan. 1949 – 10 feb. 2022

De Belgische Rudy Smets was meer dan veertig jaar een begrip in de rosse buurt. Hij had zo zijn adresjes waar hij geregeld langsging, zoals Cafe Bar The Pint en Cafe Bar de Stoof. Hij deed boodschapjes voor de medewerkers van de seksshops en de prostituees en daar kreeg hij wat geld voor. Dan kon hij z’n blikjes bier en sigaretten kopen in de kleine winkels waar ze hem goed kenden en precies wisten wat hij wilde hebben. Voor Ruud was de oude binnenstad als zijn huis. Hij sliep en plaste buiten op de gracht en moest dat vaak bekopen met bekeuringen, wat regelmatig leidde tot een korte tijd vastzitten achter slot en grendel.

Voor Ruud betekende dat echter even wat warmte in koude dagen, een warme douche, een bed en goed eten en drinken.

Ruud had de gewoonte om zijn geopende blikjes bier overal bij de huizen of onder de brug te verstoppen en als hij er dan weer langs liep, dan nam hij een paar slokken van dat blikje bier of soms nam hij het hele blikje mee en dronk het verder op of hij legde het weer op een andere plek neer.

Hij kwam veel bij Oudezijds 100 en het Leger de Heils, maar hij mocht ook graag bij de studenten zitten op de Oudezijds Achterburgwal. Ze namen Ruud zoals hij was. Ze hadden er plezier in en gaven hem biertjes, die Ruud dankbaar aannam.

In 2012 liet hij zich overhalen om in een opvanghuis te gaan wonen. De laatste vijf jaar in het Jan Bongahuis. Ondanks het jarenlange leven op straat was Ruud eigenlijk nooit ziek. Tot een paar weken vlak voor zijn overlijden.

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus