ONDERNEMEN

Mathilde μP – De waarde van keukenafval

Heeft u er ooit over gedacht om keukenafval boven uw bank te hangen? Nee? Dat kan veranderen als u langsgaat op Oude Hoogstraat nummer 33. Daar zit, tijdelijk, het Kijkpunt van kunstenares Mathilde MuPe. Met oogverblindend mooie stillevens … van afval.

Mathilde gebruikt als achternaam μP (spreek uit als Mupee). ‘Dat staat voor micro processor. Ik heb wel een naam voor de burgerlijke stand of zo, maar die houd ik dan ook maar voor dat soort zaken. Ik heb een fascinatie voor mechanische en elektronische installaties, vandaar.’

Ze kwam bij toeval in de Oude Hoogstraat terecht. ‘Ik was op zoek naar atelierruimte en schreef me in bij een organisatie die lege bedrijfsruimtes invult. Die hadden een oude peeskamer in de aanbieding. Dat was te klein voor mijn manier van werken. Ik was alweer vergeten dat ik me had opgegeven toen ik ineens werd gebeld over deze ruimte, een winkel die binnenkort verbouwd gaat worden. Dus hoe lang ik hier zit? Geen idee. Morgen kan er zomaar een brief op de mat ploffen dat ik er weer uit moet.’

Kijkpunt
Mathilde noemt het geen winkel, maar een Kijkpunt. ‘Het is een plek waar mensen even stilstaan en naar mijn werk kijken. Even een verbinding. En daarna lopen ze weer verder. Ik hoop dat ze vervolgens weer wat vrolijker verder gaan door de straat. Dat geef ik met mijn etalage mee aan de buurt.’

Het is ook voor Mathilde zelf een Kijkpunt. ‘Bij een expositie zie ik gewoonlijk alleen de rug van de beschouwer die kijkt naar de kunst aan de muur. Hier zit ik tegenover de mensen die de etalage bekijken. En ik kijk hoe de mensen kijken.’

Niets
In de etalage vormt een aanklacht de oorsprong van haar huidige project. De Engelse tekst benoemt dat er tientallen jaren door de Nederlandse overheid is bezuinigd op het kunstbudget. Er is geen geld. Maar hoe kun je als kunstenaar met niets iets maken?

Mathilde ging werken met haar keukenafval. Dat werd het project Seeding Economy. De aanklacht in de etalage nodigt mensen die geïnteresseerd zijn uit om er met haar over te bellen of sms-en. Fijntjes vermeldt het pamfletje nog: 0,0 subsidie.

Iets
Wie binnenstapt ziet hoe onwaarschijnlijk mooi keukenafval kan zijn. Langs de wand hangen indrukwekkende stillevens. ‘Keukenafval’, zegt Mathilde. ‘Dat is eigenlijk niets. Het wordt meestal gewoon weggegooid. Maar ik kijk hoe ik mijn keukenafval kan vermarkten. Door er een foto van te maken krijgt het afval meerwaarde. Maar tja, die meerwaarde is dan nog virtueel, een virtuele economische waarde. Die wordt pas echt als je het verkoopt.’

Doosje
Ze verkoopt haar eigen keukenafval ook letterlijk. In een prachtig doosje biedt Mathilde een doe-het-zelfpakket: Click and create succes. ‘Maak uw eigen professionele foto binnen een paar minuten.’

De inhoud bestaat uit vacuümverpakt keukenafval, een uitrolbare foto-achtergrond en een IKEA-stijl handleiding. Mathilde: ‘Het staat iedereen vrij om het afval uit te pakken en er inderdaad een foto van te maken. Maar de inhoud zelf is eigenlijk al een virtueel kunstwerk. Het bestaat in de beleving.’ Zo wordt in het Kijkpunt op Oude Hoogstraat 33 alles van waarde en van niets iets.

Maar u moet er wel snel bij zijn.

Werk van Mathilde was eerder te zien in onder andere Amsterdam, Stuttgart, Leipzig, Bern, Luxemburg en New York.

Voor meer informatie: www.mathilde.mupe.nl

TEKST: BERT NAP
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus