ONDERNEMEN

Nature Bar – Verantwoord zeepzieden

Als ik langs de Sint Annendwarsstraat 9 loop, waait mij door de open deur van Nature Bar de geur van versgemaaid gras tegemoet. Een geur van vroeger. Het brengt me weer even terug in de polder, waar het gras op het land ligt te stoven in de zon tot hooi als voer voor de koeien. 

Marlies van Heusden (1990) groeide op in de natuur waar je lekker in de bomen kon klimmen. Met als gevolg: altijd geschaafde knietjes. Haar moeder smeerde daar dan calendulazalf op. Dat hielp altijd!

Marlies wordt communicatiemanager. Een goeie baan, zestig à zeventig uur per week, met een goed salaris. Maar het schenkt haar geen bevrediging en ze besluit haar leven een nieuwe wending te geven onder het motto: ‘volg je nieuwsgierigheid’.

Samen met haar partner besluit ze een half jaar te gaan reizen, met minimale bagage. Ze belanden diep in het Amazonegebied en zien hoe de mensen daar leven van wat de aarde geeft. Ze zien hoe in kleine gemeenschappen vrijwel geen afval wordt geproduceerd. Planten worden gedroogd of fijngemalen en volledig gebruikt, van wortel tot blad tot bloem. Marlies ervaart het als een nieuwe verbinding met de natuur, iets wat ze langzaam was kwijt geraakt.

Koffieprut en cajeput
Op zoek naar verlichting van de vele opengekrabde muggenbultjes, treft ze tijdens haar reis ook weer die heilzame calendula aan, deze keer in de vorm van zeep. Calendula is de sjieke naam voor goudsbloem en die is zomaar gratis en voor niks in de natuur te vinden! ‘Waarom zijn wij hier toch van dat ouderwetse, maar heilzame, multifunctionele stukje zeep afgestapt?’, vraagt ze zich af. ‘Hoe kan ik die duurzaamheid weer terugbrengen door bewust en zuinig om te gaan met de wereld om ons heen.’

Thuisgekomen leest ze alles over zeep en gaat experimenteren in haar kleine keukentje. Zeepzieden, zoals het officieel heet, is echt een ambacht. Ze leert dat zeep maken in de zomer anders is – de vetten smelten eerder dan bij kouder weer – en dat alles in het circulaire proces een strikte volgorde heeft.

Hergebruik staat hoog in het vaandel. Voor haar zeep krijgt ze de sinaasappelschillen van de groenteboer om de hoek, de koffieprut van de koffiebranderij en zelfs kerstbomen van de gemeentereiniging. Het levert met liefde gemaakte geurende stukjes zeep op. Ze kunnen, behalve bergamot, mirre en cajeput, zelfs madeliefjes bevatten.

Spoed u naar Nature Bar, denk circulair en verwen anderen en uzelf!

U kunt de zeepjes ook bestellen via naturebar.co

TEKST: GREET VAN DER KRIEKE
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus