LEEFBAARHEID

Stichting HeenenWeer – Weer mobiel in een hippe Canta 

Moet je naar de fysio, maar ben je slecht ter been? Naar de dokter, naar het café, de bieb, de film, de supermarkt, een vriend of vriendin, het stemlokaal of, wie weet, naar het bordeel? De chauffeurs van stichting HeenenWeer maakt het niet uit. Zij rijden je met veel plezier en geheel vrijwillig in hun elektrische autootje naar elke gewenste bestemming in de buurt.

HeenenWeer noemt zichzelf een social service. De chauffeurs heten dan ook social drivers. Voor een euro per ritje kan er één persoon meerijden. Binnenkort ook in het centrum van de stad.

Het idee ontstond iets meer dan vijf jaar geleden in stadsdorp De Pijp. Twee bestuursleden, Mia Bouwhuis en Titia van Grol, merkten dat buurtgenoten zich soms eenzaam voelen omdat ze niet meer mobiel zijn. En soms kan een gebroken enkel of een nieuwe knie ervoor zorgen dat je in de knel komt. Bouwhuis en Van Grol besloten er iets aan te doen. Door een anonieme schenking konden ze twee, tweedehands, autootjes kopen. De service werd zo gewaardeerd dat er al gauw behoefte was aan meer capaciteit. Nu rijden er in de Pijp en de Rivierenbuurt drie mooie elektrische Canta’s en is er een slim reserveringssysteem opgetuigd.

De stichting wordt gefinancierd door zorgsubsidies van de gemeente, fondsen, sponsoring, crowdfunding en vrienden van de stichting.

Korte ritjes
Het gaat nadrukkelijk om korte ritten binnen de grenzen van een zorggebied om niet te concurreren met taxidiensten. Wat is er nou leuker dan rondscheuren in een hip elektrisch autootje en mensen heen-en-weer te helpen? De meeste ritten zijn overdag, maar als er behoefte is aan een avondrit naar een restaurant kan dat vaak ook geregeld worden. De contacten tussen de chauffeurs en hun klanten zijn kort, maar er ontstaan vaak leuke gesprekken en zelfs nieuwe vriendschappen. Mia Bouwhuis weet hoe belangrijk een simpel ritje kan zijn: ‘Zo was er een oudere mevrouw die het altijd fijn vond om gewoon op een bankje langs de Amstel te zitten. Ze was al drie jaar niet meer uit haar huis geweest. Al drie jaar! Dat hoeft nu niet meer.’

Centrum
In de zomer komt de haal-en-brengservice ook naar het centrum. Er gaan maar liefst vier Canta’s rijden in Centrum- West en Centrum-Oost. Daarvoor zoekt de stichting nu mensen die een of meer dagdelen willen rijden of mensen die goed zijn in het plannen van ritten.

Op de foto: het bestuur van HeenenWeer Centrum

Wil je meedoen als social driver of social planner?
Ga naar stichtingheenenweer.nl en meld je aan.
Voor contact: Helga Bouwman, tel. 06 833 44 364

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus