MENSEN

Meet The Strangers 

Op de facebookpagina van ‘Meet the Locals Amsterdam’ zagen de Spaanse Marcos en zijn Argentijnse vriendin Antonella, hij architect en zij actrice, dat ze de stad door de ogen van inwoners konden leren kennen. Daarmee ging het project Meet the Locals van start.

Aan de voorbereidingen had het zeker niet gelegen. De groep Spaanse studenten had hun trip in het kader van hun studie Architectuur goed voorbereid. Niets zou hun studiereis naar Amsterdam nog in de weg kunnen staan. Totdat door de coronapandemie de reis moest worden geannuleerd.

In maart 2022 boekten Marcos en Antonella alsnog een ticket naar Amsterdam. Om drie uur ’s middags meldden ze zich op het Oudekerksplein 30A, bij We Live Here en we raakten al vrij snel aan de praat over hun woonplaats Girona en mijn Amsterdam. Marcos gooide een dikke multomap op tafel met daarin de geschiedenis, met foto’s en tekeningen, van tientallen kerken, moskeeën, tempels en synagogen in Amsterdam.

We besloten tot een wandeling langs diverse gebedshuizen in de buurt. De eerste stop was natuurlijk de Oude Kerk, onze buurman op het plein. Daarna deden we Ons’ Lieve Heer op Solder aan, om vervolgens langs te gaan bij de Armeense kerk aan de Kromboomssloot. We liepen door de voormalige Joodse buurt en naar de Portugese synagoge. Langs het Joods Historisch Museum en de Academie van Bouwkunst ging het via de Blauwbrug naar de Rode Loper van het Rokin. Aangekomen op de Nieuwmarkt namen we, nadat we telefoonnummers hadden uitgewisseld, afscheid.

De volgende ochtend kreeg ik een foto van het tweetal met allebei een huurfiets voor een bezoek aan Zorgvlied aan de Amstel en een tochtje naar Ouderkerk. Marcos en Antonella zijn van plan om zeker nog eens terug te keren. Ik schreef terug dat Amsterdam er van dit soort toeristen niet genoeg zou kunnen ontvangen. Amsterdam voelde de volgende dag eigenlijk wel wat leeg zonder dit leuke tweetal. Goed om te weten dat ‘The Strangers’ nog eens zullen terugkomen.

Wilt u ook eens op stap met een toerist door eigen buurt? Kijk op de facebookgroep Meet the locals Amsterdam.

TEKST EN FOTO: LENNARD ROUBOS

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus