MENSEN

Stephen & Penelope in de Nieuwe Hoogstraat 29 – Breien als yoga 

‘Ben jij Penelope?’, wordt vaak gevraagd aan Lidy Nooij, store manager bij Stephen & Penelope in de Nieuwe Hoogstraat 29. U kent de mythe van Penelope? Ze weeft een gewaad terwijl haar man op oorlogspad is. Als het gewaad klaar is voordat haar man terugkeert, moet zij met een ander trouwen. Dus wat doet ze? Ze weeft overdag braaf, maar haalt haar werk stiekem ‘s nachts weer uit. Want met een andere man trouwen, dat wil Penelope niet. Zo blijft zij al wevend op haar lief wachten. De moderne Penelope had misschien een trui gebreid.

Breien is een passie van Stephen West. Hij heeft als ontwerper een groot aantal breipatronen op zijn naam staan. Nadat hij op 21-jarige leeftijd in Amsterdam verzeild raakt vanwege zijn liefde voor het dansen, ontmoet hij er Malia Joseph, die een breiwinkel heeft. Hij sluit zich bij haar aan en zo wordt Stephen & Penelope geboren. Stephen vanwege Stephen. Malia vindt Penelope een mooie naam.

Zelfgemaakt
Op het gebied van breien vind je hier werkelijk alles. Bij binnenkomst word je getrakteerd op het prachtige kleurenpalet langs de wanden, al die schitterende strengen wol aan de muur, in manden, op aparte standaards. En er zijn breiboeken en breipennen te kust en te keur. In de garens zijn zijde, wol, katoen, alpaca en zelfs brandnetel verwerkt. Natuurlijke materialen en een groot deel is handgeverfd. Alleen bij de sokkengarens is synthetisch materiaal verwerkt. Dan krijg je niet zo snel gaten in je sokken.

Het is druk in de winkel. Van heinde en verre weten klanten de winkel te vinden. De pandemie heeft, door het gedwongen thuiszitten, breien razend populair gemaakt. Breien is allang geen typische vrouwenactiviteit meer. Het is, vertelt Lidy, een vorm van yoga. Je hersenen moeten werken, je bent met je handen bezig, het ontspant, je ziet resultaten: zelfgemaakt! Daar ben je trots op en het is ook nog eens duurzaam.

En nu is er de Mystery Knit Along. Wie zich in oktober inschrijft, krijgt wekelijks een stukje patroon van Stephen toegestuurd en na vier weken breien word je de trotse eigenaar of eigenares van een uniek zelfgebreid exemplaar. Vervolgens wordt dat breiwerk weer wereldwijd gedeeld!

U kunt altijd binnenlopen. De pennen en het bolletje wol staan klaar. Vul een mand en heeft u vragen, dan krijgt u deskundig advies. Ga breien. Ook als u niet op een uitblijvende minnaar wacht.

Foto: Lidy Nooij: ‘het gedwongen thuiszitten, heeft breien razend populair gemaakt’

TEKST: GREET VAN DER KRIEKE
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus