LEEFBAARHEID

Dealers en nog meer toeristenwinkels – ‘HET IS EEN OLIEVLEK’

Psst! Cocaïne?
– Sorry, wat zeg je?
Laat maar, loop maar door.
– Ik dacht dat je cocaïne zei.
Loop door zeg ik toch, ik wacht op mijn vriend.
– Welke vriend? Jij spreekt mij aan.
Ben je van de politie of zo? Loop door zeg ik toch?

Dit gesprek zou je verwachten in de donkere stegen van de rosse buurt waar het wemelt van de dealers. Het speelt zich echter af op een zaterdagavond op de brug over de Oudezijds Voorburgwal bij het Binnengasthuis, naast de Langebrugsteeg.

In het zuidelijke Wallengebied breidt de dealeroverlast zich met vliegende vaart uit. Een nieuw fenomeen in dit voorheen rustige stuk van het Burgwallengebied.

Lastposten
Bob en Claire van Buren zijn vijfendertig jaar eigenaar van café-restaurant Kapitein Zeppos in het Gebed zonder End, achter de Nes. Zij zien dat de Langebrugsteeg, de Nes, de Grimburgwal en de Oudezijds Voorburgwal in toenemende mate worden gebruikt door dealers en andere lieden die het voorzien hebben op het publiek dat in de avonduren vanaf het Rokin de Burgwallen op loopt.

‘We zien ronselaars, dealers en allerlei andere lastposten’, zegt Bob van Buren, ‘Vrouwen worden in dit gebied ’s avonds steeds vaker in een bedreigende sfeer lastig gevallen door hangjongeren.’

De Langebrugsteeg is steeds meer een aanvoerroute naar de Wallen geworden. In de avonduren drommen dikke groepen feestgangers door de smalle steeg. En ook hier vestigen zich steeds meer toeristenshops. ‘Het is een olievlek’, zegt Van Buren. ‘Op het Rokin tussen het Spui en de Munt heeft zich nu ook al een Bulldog-winkel gevestigd en we maken ons zorgen dat ook daar de winkel- en horecapanden die leegkomen alleen nog gevuld zullen worden met zuiver op massatoerisme gerichte zaken, zoals in de Damstraat en op de Wallen. En daar zitten wij nu tussenin.’

Een kijkje in de Langebrugsteeg levert inderdaad een triest beeld op van etalages vol cannabiskoekjes, aanstekers en CBD-lolly’s. En op de brug komen de bezoekers dus de eerste dealer tegen als ze op weg zijn naar de Wallen.

Toename
Van Buren sprak al met de wijkagenten van het Wallengebied over de toenemende problemen. Maar, hoewel de politie zoveel mogelijk probeert de overlast te beteugelen en de orde te handhaven, geven zij ook toe dat de dealergroepen zich uitbreiden en dat de problematiek steeds moeilijker is te bestrijden. Er is niet alleen sprake van een waterbedeffect als er dealeracties zijn in het noordelijke Wallengebied, maar de politie constateert een uitbreiding van het dealergebied en een toename van het aantal dealers. Dat er zich meer dealers ophouden in dit gebied komt dus niet door een verplaatsing van lieden die de grond op de noordelijke Wallen te heet onder de voeten is geworden.

‘Het is dweilen met de kraan open’, zegt Van Buren. ‘Hier in ons café-restaurant en op het terras in het Gebed zonder End hebben we nog nooit zoveel last gehad van dealers en die lastige gasten. We proberen ze uit alle macht te weren uit onze zaak en uit de steeg.’ Er moet worden ingegrepen om verdere verloedering van de binnenstad tegen te gaan. Van Buren wil dat de bestuurders van de stad zo snel mogelijk een Bibob-toets doorvoeren voor het winkelaanbod: ‘Zo’n Bibob-regeling is er niet alleen voor de horeca.

Gebruik het ook voor het vastgoed en de retail. Nu kun je nog heerlijk genieten op het Spui met zijn wekelijkse boekenmarkt, fijne winkels, restaurants en cafés. Maar waar blijven we als leegkomende panden steeds meer worden gevuld met badeendjes, wafels en ander toeristenspul. Voer die Bibobtoets nu in’, zeggen ze, ‘Maak intensiever gebruik van alles wat je als stad beschikbaar kunt maken!’

Waarschuwing
Burgemeester en wethouders én de gemeenteraad moeten zich realiseren dat het vijf voor twaalf is, volgens Bob en Claire van Buren. ‘We verloren al zoveel mooie zaken in het centrum: houthandel Schmidt, restaurant Anna, de juwelenwinkels op de Grimburgwal, brasserie Harkema. Ze zijn allemaal verdwenen. Laten we proberen het daarbij te houden. De gemeenteraad moet nu echt het voortouw nemen.’

Tegelijkertijd realiseren ze zich dat ze geen doemscenario voor de stad willen schetsen. ‘Maar dit zijn onze zorgen voor deze heerlijke stad. We zouden het verschrikkelijk vinden als de binnenstad in zijn geheel een Gebed zonder End zou worden.’

Psst! Cocaïne
– Nee! Ik ben je vriend niet.

TEKST EN FOTO:  BERT NAP

Fotobijschrift: Steeds meer last van dealers en hangjongeren bij de Grimburgwal

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus