MENSEN

Niels Essink – Every inch an Amsterdammer

En hij is Ajacied! Niels Essink (1973) is Hoofd Conciërge bij Sofitel Legend The Grand Amsterdam. Het moederbedrijf Accor is een Franse hotelonderneming. Essink: ‘Wij begroeten de gasten dan ook altijd met Bonjour Madame, Monsieur, maar voor de rest ademt het hotel zijn rijke Amsterdamse geschiedenis.’

Essink is een uiterst gedistingeerd heer, prachtig strak in het pak. Hij is Amsterdammer van geboorte en zag het levenslicht in het OLVG. Hij woonde nog wel even elders met zijn ouders, maar zodra hij op eigen benen stond, is hij op een holletje terug naar Amsterdam gekomen.

Zijn ouders zijn zesenvijftig jaar geleden getrouwd op zijn huidige werkplek, dat toen het stadhuis was. Ruim tachtig jaar geleden gingen zijn grootouders hen op dezelfde plek voor. Bovendien ontmoette hij achttien jaar geleden zijn partner in ‘Het Huis’, zoals Essink zijn werkplek noemt. En dat heeft weer geleid tot een prachtige Mokumse meid van inmiddels elf lentes oud.

Mensenmens
Na het doorlopen van de hotelschool van Amsterdam liep hij stage op Malta en in Antwerpen. Op 8 september 1998 kwam hij bij The Grand binnen als barman. Vervolgens werkte hij op verschillende plekken in het hotel, zoals op de afdeling reserveringen. Maar daar miste hij het directe contact met de gasten. Daarom besloot hij dat de rol van conciërge hem perfect paste.

Essink is bij uitstek een mensenmens en heeft het mooiste werk wat er bestaat, vind hij. Hij begroet de Groten der Aarde en helpt het verblijf van politici van all over the world fijn en veilig te doen zijn. Ook ziet hij een keur aan artiesten aan zich voorbij trekken. Zeker, die gillende meisjes heeft hij ook gezien toen Michael Jackson hier sliep. En ja, als echte Ajacied meldt hij nog even dat Cruijff hier ook getrouwd is met zijn Danny.

Soms komen er bij hem vaste gasten langs die dan een beduimeld fotootje laten zien van wel twintig jaar geleden.

Verhalen
‘Het is een vijfsterren hotel, daar betaal je voor’, zegt Essink. ‘Maar wat leuk is, is dat er ook gasten komen die als cadeautje hier een paar nachtjes verblijf aangeboden hebben gekregen, of gasten die ervoor gespaard hebben.’ Dan spreekt hij na werktijd met ze af op de binnenplaats en laat ze de schoonheid van de historische binnenstad zien. Want er zijn veel verhalen achter die oude gevel, de klokken van de Oude Kerk klinken hoog boven je hoofd en zwanen zwemmen onverstoorbaar in de gracht. Hij leidt ze naar proeflokaal De Drie Fleschjes en tapt daar dan persoonlijk uit het drankorgel een korenwijntje. Biertje ernaast en hup, een kopstoot verdwijnt in verraste kelen.

‘Het Huis’ is van een grandeur die zijn weerga niet kent. Vol trots toont Essink zijn gasten het verfijnde ‘boekmarmer’ en de houten stadplattegrond van Hildo Krop. Als apotheose is er natuurlijk de Trouwkamer Eerste Klasse.

Het is voor u als buurtbewoner ook te zien, want The Grand houdt met regelmaat een historische tour door ‘Het Huis’. Voelt u zich welkom en ga er eens kijken!

Vous êtes les bienvenues.

TEKST: GREET VAN DER KRIEKE
FOTO: RENÉ LOUMAN

Meer nieuws

ONTWIKKELINGEN De krant stopt

De krant stopt

LEEFBAARHEID Mercurieus

Mercurieus